X
Elfelejtett jelszó

Felhasználónév

X
Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó

X
Keresés

Keresett kifejezés

login
MAGUNKRÓL HÍREK SZOLGÁLTATÁSOK KISOKOS ÜGYFÉLKAPU KAPCSOLAT LETÖLTÉS
}

Híreink

Témakör:

Áfa változások 2013. január 1-től

2012.12.09.


Minden cégvezető számára érdemes elovasni a változáskról szóló cikkünket mert hasznos információkat talál a jovő évi döntéseihez.

- Üzletág átruházás

: Áfa mentesen lehet átruházni egy üzletágat az eszközökkel együtt egy másik cégre. Fontos változás ez mivel az üzletágat és a hozzá kapcsolódó eszközöket eddig csak áfa fizetése mellett lehetett átruházni.

- Közlekedési eszköz bérbeadása: Közlekedési eszköz hosszú távú (vizi eszköz 30nap; egyéb eszköz 90nap) bérbeadása külföldi illetőségű magánszemély vagy külföldi székhelyű cég számára Áfa mentessé válik.

- Közösségen belüli ügyletek: Közösségen belüli termékértékesítéshez  kapott előlegről nem kell előleg számlát kiállítani.

- Árfolyam választás: Az eddig használt árfolyamok mellett választható az Európai Központi Bank árfolyama is. A választást előzetesen be kell jelenteni az adóhatósághoz amely egy naptári évre vonatkozik.

- Kereskedelmi szálláshely szolgáltatás: minden esetben adókötelessé válik függetlenül egyéb jogszabályok rendelkezéseitől.

- Import Áfa:  Nem kell a Vámhatóság számára külön igazolni az egyik tagállamban szabad forgalomba helyezett és onnan egy másik tagállamba adómentesen értékesített termék státuszát.

- Adólevonási jog: Személygépkocsik után igénybe vett szolgáltatás után 50%-ban levonhatóvá válik az Áfa, 50%-os továbbszámlázás után teljes összegben levonható lesz az Áfa.

- Számlázás: A számlán fel kell tüntetni a számlát befogadó partner adószámát is ha a számlában az Áfa összege meghaladja a 2 Mft-ot. A pénzforgalmi elszámolás választása esetén kötelezően fel kell tüntetni a "pénzforgalmi elszámolás" kifejezést.

- Egyszerűsített számla:
Lehetőség van egyszerűsített számla kibocsátására abban az esetben ha a számla Áfá-val növelt végösszege nem haladja meg a 100 Eurónak megfelelő forint összeget.

- Számlamegőrzés:
A papír alapú számlák elektronikusan is megőrizhetőek, az elektronikus számlák csak papír alapon.

- Külföldi ügyletek számlázása: 
A külföldi ügyletek számlázását főszabály szerint mindig a számla kibocsátásra kötelezett fél letelepedése szerinti ország szabályai szerint kell teljesíteni.

- Pénztárgépek adóhatósági felügyelete: A pénztárgép használatára kötelezett vállalkozásoknak rendszeres adatszolgáltatást kell teljesítenie az adóhatóság felé. A pénztárgépek működését az adóhatóság hírközlő eszköz útján ellenőrizheti. A részletszabályozást a későbbiekben megjelenő nemzetgazdasági minisztériumi rendelet fogja tartalmazni.

Szerző: Koncz Attila

kommentek: 0 db
Hozzászólok