X
Elfelejtett jelszó

Felhasználónév

X
Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó

X
Keresés

Keresett kifejezés

login
MAGUNKRÓL HÍREK SZOLGÁLTATÁSOK KISOKOS ÜGYFÉLKAPU KAPCSOLAT LETÖLTÉS
}

Híreink

Témakör:

Fordított Áfa avagy hogyan értelmezi az APEH?

2008.01.30.

Az ablakcsere az áfa szempontjából adózhat egyenesen és fordítottan is, attól függően, hogy a szerződéses akarat adásvételre, vagy építés-szerelésre irányult, de azért a végső szót a Pénzügyminisztérium mondja ki - több ehhez hasonló választ is kaptak az építési vállalkozók az adóhivatal szakértőitől egy hétfői budapesti konzultáción.
forrás:VG

Az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ), valamint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) II. (építőipari) osztálya által szervezett találkozóra a részvevők előre, írásban tehettek fel kérdéseket, a válaszokat az APEH Kiemelt Adózók Igazgatósága (KAIG) munkatársai adták. Bevezetőben Juhász István KAIG igazgató az ingatlanokkal és építéssel foglalkozó adózásbeli változásokat foglalta össze, kitérve arra, hogy az uniós polgároknak ugyanaz a kedvezmény jár Magyarországon, mint a magyaroknak.

A kérdések zöme a fordított adózással volt kapcsolatos, ezekre Rabb Andrea, a KAIG főosztályvezetője válaszolt. A probléma onnan származik, hogy az Európa Tanács új áfa-irányelvet alkotott, amely meghatározza, hogy milyen körben kell fordított áfafizetést alkalmazni. (Az egyenes - vagy normál - áfafizetésnél az eladó, vállalkozó fizeti be az áfát, míg a fordított adózásnál a megrendelő, a vevő kötelezettsége ez.) Az uniós szabályok szerint az építés-szerelés fordítottan adózik, ezt vette át a 2008. első napjától hatályos új magyar áfa-törvény is, viszont kimaradt belőle az építés-szerelés meghatározása. Ebből vannak most problémák, és ezekre vártak választ az építési vállalkozók.

Az építési szolgáltatásnyújtásnál az egyenes-, vagy fordított adózást először a szerződés szövege dönti el. Amennyiben a szerződéses akarat építés-szerelésre irányult, akkor egyértelmű, hogy az ellenérték fordítottan adózik. A másik rendező elv az, hogy a szolgáltatás hogyan kapcsolódik az ingatlanhoz. Ha közvetlenül, akkor fordította, ha csak lazán, akkor egyenesen adózik. Ez utóbbi értelmezésből máris megszületett az első konfliktus a fűnyírás és favágás kapcsán. A Pénzügyminisztérium állásfoglalása ezeket is a fordított adózás körébe tette, de az APEH erről egyeztetést kezdeményezett a tárcával, mivel az egyenes adózást favorizálja ebben az esetben - mondta az előadó.

Az ablakcsere ügyében a magyarázat szerint ha a szerződésben ablakvásárlás szerepel, akkor egyenesen adózik az ügylet, viszont ha építés-szerelés, akkor fordítottan. Ehhez hasonló a probléma és a válasz kazán szállítása, beszerelése esetén is. Az épület bontásánál viszont maga a bontás fordítottan, míg a sitt elszállítása egyenesen adózik.

Az egyik további kérdés úgy hangzott, hogy miképpen adózik az építési területen kiépített ideiglenes villanyáram-és vízellátás, valamint az ideiglenes kerítésépítés? A válasz: egyenesen. Erre a hallgatóság soraiból az a kérdés indult az előadó felé, hogy a költségvetésben miként lehet szétválasztani az egyenesen és a fordítottan adózó - amúgy az építési folyamatban összefüggő - tételeket? Erre nem született válasz, csak egy ígéret, hogy az APEH minden további - az ÉVOSZ-on keresztül írásban feltett - kérdésre válaszolni fog.

A kérdésekre adott válaszok alapján a földmunkák - fordítottan, a tervezés és a beruházás lebonyolítása - egyenesen, a művezetés - egyenesen, a takarítás - fordítottan (mivel szorosan kapcsolódik az ingatlanhoz) adózik az áfakörben.

Az új áfatörvényben előírás az is, hogy a számla kibocsátása előtt meg kell győződni arról, hogy a vevő adóalany és elvárható tőle a fizetés. Hamarosan az APEH honlapján lesz egy kérdőív, amelyet kitöltve választ kapnak a vállalkozók a partnereik jellemzőire.
forrás:VG

kommentek: 0 db
Hozzászólok