Fordított Áfa avagy hogyan értelmezi az APEH?

Kedvező Könyvelési díjak 2012-2013 !

Könyvelés és Adótanácsadás NAV gyakorlattal! Rendkívül Kedvező Könyvelési Díjak minden vállalkozás számára!

A könyvelés havi díjából 20% kedvezményt adunk minden vállalkozás számára ha 2012.szeptember 1. és 2013. január 31.-e között jelentkezik!

Adóhatósági képviselet az ellenőrzések során!

Képviselet és védelmet nyújtunk az adóellenőrzés teljes időtartama alatt valamint az ellenőrzés lezárását követő hatósági eljárás során! Közreműködünk a vizsgálat teljes időtartama alalatt továbbá a könyvelés átadása során valamint segítséget nyújtunk annak ellenőrzés előtti átvizsgálásában is! Jelen vagyunk a vizsgálatról készült jegyzőkönyv átadásakor és ha szükséges egyeztetést végzünk az ellenőrzést végző osztály, főosztály vezetőivel. Jogorvoslatot nyújtunk az ellenőrzést lezáró határozattal szemben akár adóhatósági akár bírosági úton egyaránt.

Fordított Áfa avagy hogyan értelmezi az APEH?

Kommentek: 0 db


2008.01.30.


Az ablakcsere az áfa szempontjából adózhat egyenesen és fordítottan is, attól függően, hogy a szerződéses akarat adásvételre, vagy építés-szerelésre irányult, de azért a végső szót a Pénzügyminisztérium mondja ki - több ehhez hasonló választ is kaptak az építési vállalkozók az adóhivatal szakértőitől egy hétfői budapesti konzultáción.
forrás:VG

Az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ), valamint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) II. (építőipari) osztálya által szervezett találkozóra a részvevők előre, írásban tehettek fel kérdéseket, a válaszokat az APEH Kiemelt Adózók Igazgatósága (KAIG) munkatársai adták. Bevezetőben Juhász István KAIG igazgató az ingatlanokkal és építéssel foglalkozó adózásbeli változásokat foglalta össze, kitérve arra, hogy az uniós polgároknak ugyanaz a kedvezmény jár Magyarországon, mint a magyaroknak.

A kérdések zöme a fordított adózással volt kapcsolatos, ezekre Rabb Andrea, a KAIG főosztályvezetője válaszolt. A probléma onnan származik, hogy az Európa Tanács új áfa-irányelvet alkotott, amely meghatározza, hogy milyen körben kell fordított áfafizetést alkalmazni. (Az egyenes - vagy normál - áfafizetésnél az eladó, vállalkozó fizeti be az áfát, míg a fordított adózásnál a megrendelő, a vevő kötelezettsége ez.) Az uniós szabályok szerint az építés-szerelés fordítottan adózik, ezt vette át a 2008. első napjától hatályos új magyar áfa-törvény is, viszont kimaradt belőle az építés-szerelés meghatározása. Ebből vannak most problémák, és ezekre vártak választ az építési vállalkozók.

Az építési szolgáltatásnyújtásnál az egyenes-, vagy fordított adózást először a szerződés szövege dönti el. Amennyiben a szerződéses akarat építés-szerelésre irányult, akkor egyértelmű, hogy az ellenérték fordítottan adózik. A másik rendező elv az, hogy a szolgáltatás hogyan kapcsolódik az ingatlanhoz. Ha közvetlenül, akkor fordította, ha csak lazán, akkor egyenesen adózik. Ez utóbbi értelmezésből máris megszületett az első konfliktus a fűnyírás és favágás kapcsán. A Pénzügyminisztérium állásfoglalása ezeket is a fordított adózás körébe tette, de az APEH erről egyeztetést kezdeményezett a tárcával, mivel az egyenes adózást favorizálja ebben az esetben - mondta az előadó.

Az ablakcsere ügyében a magyarázat szerint ha a szerződésben ablakvásárlás szerepel, akkor egyenesen adózik az ügylet, viszont ha építés-szerelés, akkor fordítottan. Ehhez hasonló a probléma és a válasz kazán szállítása, beszerelése esetén is. Az épület bontásánál viszont maga a bontás fordítottan, míg a sitt elszállítása egyenesen adózik.

Az egyik további kérdés úgy hangzott, hogy miképpen adózik az építési területen kiépített ideiglenes villanyáram-és vízellátás, valamint az ideiglenes kerítésépítés? A válasz: egyenesen. Erre a hallgatóság soraiból az a kérdés indult az előadó felé, hogy a költségvetésben miként lehet szétválasztani az egyenesen és a fordítottan adózó - amúgy az építési folyamatban összefüggő - tételeket? Erre nem született válasz, csak egy ígéret, hogy az APEH minden további - az ÉVOSZ-on keresztül írásban feltett - kérdésre válaszolni fog.

A kérdésekre adott válaszok alapján a földmunkák - fordítottan, a tervezés és a beruházás lebonyolítása - egyenesen, a művezetés - egyenesen, a takarítás - fordítottan (mivel szorosan kapcsolódik az ingatlanhoz) adózik az áfakörben.

Az új áfatörvényben előírás az is, hogy a számla kibocsátása előtt meg kell győződni arról, hogy a vevő adóalany és elvárható tőle a fizetés. Hamarosan az APEH honlapján lesz egy kérdőív, amelyet kitöltve választ kapnak a vállalkozók a partnereik jellemzőire.
forrás:VG

HOZZÁSZÓL

Kérjük gépelje be a kódot:



Iroda:
1132 Budapest, Váci út 14.

Telefonszám:
06-30-677-2019

E-mail:
info@astraconto.hu


Minden jog fenntartva © AstraGroup | Honlapkészítés és e-marketing: InteliArt