X
Elfelejtett jelszó

Felhasználónév

X
Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó

X
Keresés

Keresett kifejezés

login
MAGUNKRÓL HÍREK SZOLGÁLTATÁSOK KISOKOS ÜGYFÉLKAPU KAPCSOLAT LETÖLTÉS
}

Híreink

Témakör:

Számlázással kapcsolatos szabályok változása 2009-ben

2008.12.26.

Változtak a számla valamint az előleg számla kibocsátással kapcsolatos szabályok 2009-ben.


• Az adóalany ezentúl “ésszerű” határidőn belül lesz köteles a számlát kibocsátani,
ez azonban lényegében ugyanazt jelenti, mint a mostani szabályozás, vagyis készpénzes fizetés esetén haladéktalanul, egyéb esetben pedig legfeljebb 15 napon belül. Gyűjtőszámla esetén a 15 napot a gyűjtőszámlát kibocsátó adóalany adómegállapítási időszakának utolsó napjától kell számítani.

• Az Áfa törvény módosítása alapján az adóalany a jövőben köteles lesz számlát kibocsátani, ha magánszemélytől vagy nem jogi személy szervezettől 900 ezer forintot elérő vagy meghaladó összegű előleget kap (vagyis az előleg olyan – jogi személyiséggel nem rendelkező – személytől származik, aki nem alanya az általános forgalmi adónak és adó levonással nem élhet). Az előbbi összeghatárt elérő, meghaladó előleget tehát akkor is számlával kell kísérni, ha a vevő (szolgáltatást igénybe vevő) azt nem kéri. (Jelenleg csak akkor kell számlát kibocsátani ilyen személynek, ha kifejezetten kéri azt.)

• Ha az ellenérték áfát is tartalmazó összege eléri a 900 ezer forintot, és a termékértékesítés,szolgáltatásnyújtás magánszemély részére történik, nem lehet a jövőben egyszerű nyugtaadással a számlakibocsátás alól mentesülni, még akkor sem, ha a vevő kifizeti az ellenértéket, és nem kér „áfás” számlát.

kommentek: 0 db
Hozzászólok